Malenkiteatteri esittää

Vähän niin kuin
Alaskassa

 

”Onko minulla syntymäpäivä kohta? Pidetäänkö minulle syntymäpäiväjuhlat? Niin että sinne tulevat kaikki? Tulevatko kaikki? Kaikki meidän ystävät? Miten vanha minusta tulee?”

 

Talvella 1916-17 levisi ympäri Eurooppaa, ja sittemmin muutakin maailmaa, erikoislaatuinen kulkutauti, joka ilmeni lukemattomissa eri muodoissa - tylsistymisenä, maniana, transsitiloina, koomana, unena, unettomuutena, levottomuutena ja parkinsonismin kaltaisina tiloina. Seuraavan kymmenen vuoden aikana melkein viisi miljoonaa ihmistä joutui tautien uhriksi, ja näistä yli kolmannes kuoli siihen. Joissain tapauksissa potilaat vaipuivat merkilliseen ”unitilaan” - he olivat tietoisia ympäristöstään, mutta liikkumattomia, puhumattomia, vailla kaikkea tahtoa ja toivoa, tuomittuna mielisairaaloihin ja muihin laitoksiin. Lopulta huomattava lääkäri Constantin von Economo onnistui määrittelemään taudin ja se ristittiin hänen mukaansa nimellä encephalitis lethargica eli unitauti. Viisikymmentä vuotta myöhemmin kehitettiin L-DOPA, suurenmoinen lääke. 

 

Vähän niin kuin Alaskassa on esitys hetkestä, kun kaikki muuttuu. Se on esitys sisaruudesta, toteutumattomista unelmista, valinnoista sekä kohtaloksi koituvista sattumista. Ennen kaikkea se on esitys jähmettymisestä ja heräämisestä, elämän hetkellisyydestä. Mitä kaikkea ”herääminen” tähän hetkeen tuo tullessaan? Vai olisiko sittenkin parempi jatkaa elämäänsä vähän niin kuin Alaskassa?

 

Teksti: Harold Pinter
Suomennos: Juha Siltanen
Ohjaus: Sonja Järvisalo
Näyttämöllä: Tiia Rantala ja Nuppu Koivu
Ääninäyttelijä: Vesa Purokuru
Valot: Joonas Kauhanen
Äänisuunnittelu: Tiia Rantala
Lavastus ja puvustus: työryhmä
Näyttelijäntyön mentori: Ragni Grönblom-Jolly
Tuotanto: Malenkiteatteri

 

Esitykset Höyhentämössä 13. - 22.10.2017

 

Tiedustelut: malenkiteatteri@gmail.com, puh. 040 593 5810 

 

 

Esityksen kesto: n. 75 min.